Burnout dincolo de graniţe. De ce expaţii sunt atât de predispuşi la burnout şi cum îl pot gestiona?

Burnout dincolo de graniţe. De ce expaţii sunt atât de predispuşi la burnout şi cum îl pot gestiona?

E luni, ora 12. Alina îmi trimite un mesaj scurt pe whatsapp – „Vreau să vină weekendul, nu mai suport!„. 

Nu o văd, dar mi-o şi imaginez deja foarte bine la telefon – a ieşit din birou, s-a îndepărtat de colegii ei, a privit preţ de 5 minute pe fereastra imaculată din clădirea de pe 1 Avenue du Golf, Guyancourt, bătând din când în când din picior; şi-a aprins rapid o ţigară, s-a uitat la 3 – 4 poze din telefon, şi-a înfipt degetele de la mâna dreaptă în subraţulul stâng şi continuă războiul mental care a pus amprenta pe mintea ei de câteva săptămâni bune. 

Cristina, nu maai rezist, dar nu-mi permit să dau greş tocmai acum! Ai mei m-au crescut cu o atitudine de învingătoare şi am realizat atât de multe lucruri. Nu pot să pierd totul tocmai acum când m-am mutat în Franţa.” – e al doilea mesaj. 

Îi simt foarte bine starea. Toată presiunea pe care şi-a pus-o singură pe umeri clocoteşte şi stă să explodeze. 

Nu se poate concentra, nu se simte bine la serviciu… dar, de fapt când ajunge acasă realizează că nu-i e bine nici acolo. Nu înţelege ce se întâmplă cu ea. 

Este mai mereu obosită, fără vlagă, fără motivaţie, chef şi energie. Işi aminteşte câte planuri îşi făcuse înainte să vină în Franţa şi o bufneşte râsul. 

  • Unde a pierit tot acel entuziasm? 
  • Dar, unde s-a dus ea? 
  • Unde s-a pierdut pe sine?
  • A lăsat oare acasă în România energia şi pofta de viaţă?

Multe sunt provocările prin care pot trece expaţii, iar burnout-ul este cu siguranţă una din cele mai periculoase.

Ce este burnout-ul în cazul expaţilor?

Potrivit autorilor Ayala Pines și Elliot Aronson, burnout-ul este o stare de epuizare fizică, emoţională şi mentală cauzată de implicarea pe termen lung în situaţii solicitante din punct de vedere emoţional. 

Pe de altă parte, Herbert J. Freudenberger arată ca burnout-ul este o stare de oboseală sau frustrare provocată de devotamentul faţă de o cauză, de un mod de viaţă sau o relaţie care nu a reuşit să producă recompensa aşteptată. 

Orice expat poate experimenta burnout-ul, iar ceea ce este interesant este ca epuizarea îi loveşte în principal pe cei foarte dedicaţi muncii lor. 

Cu alte cuvinte, poţi să „arzi”/ „burn” doar dacă ai fost prima dată „aprinsă” după un lucru. 

Simptomele burnout-ului sau cum îl recunoşti?

Gânduri frecvente de întoarcere acasă:

Experiența de a trăi într-o țară străină poate fi captivantă și provocatoare, dar uneori duce la sentimente intense de nostalgie și dor de casă. Acest sentiment poate evolua către gânduri frecvente de întoarcere acasă, deoarece adaptarea la o nouă cultură, limbă și mod de viață poate deveni copleșitoare. 

Detaşare și izolare:

În timp ce încearcă să se adapteze la noua cultură și să-și construiască un cerc social, expaţii pot simți adesea că nu se potrivesc complet în niciun mediu. Izolarea socială și lipsa de conexiuni autentice pot duce la sentimente de tristețe și deznădejde, contribuind astfel la dezvoltarea burnout-ului. 

Probleme la job:

Stresul provocat de a îndeplini cerințe profesionale într-un mediu nou și provocator poate duce la o creștere a nivelului de ostilitate și resentiment față de muncă.

Iritabilitate și furie:

Stresul legat schimbări, alături de diferențele culturale și provocările în comunicare, poate conduce la iritabilitate și scăderea toleranței la frustrare. 

Dificultăți de concentrare:

Burnout-ul poate avea un impact semnificativ asupra abilității de concentrare și de a lua decizii. În timp ce mintea este copleșită de stres și de sentimentele legate de adaptare într-un mediu nou, capacitatea de concentrare asupra sarcinilor profesionale sau personale poate fi redusă semnificativ. 

Oboseală:

Adaptarea la o nouă cultură, potențialul decalaj orar și stresul asociat cu viața într-un mediu necunoscut pot duce la oboseală persistentă și scăderea nivelului de energie. 

Anxietate și dificultăți în relaxare:

Gândurile constante legate de viitor și de reușită într-un context nou pot face dificilă relaxarea și eliberarea de stres. Expaţii ar putea simți că trebuie să fie mereu în alertă, ceea ce poate duce la epuizare mentală și fizică.

Te regăseşti pe aici? 

Înainte de toate, vreau să subliniez că ești pe calea cea bună căutând informații despre burnout și încercând să îți înțelegi mai bine starea de bine. Este admirabil că ești atentă la semnalele pe care corpul și mintea ți le trimit și că ești deschisă să afli mai multe despre acest subiect.

Cu toate acestea, este crucial să reții că autodiagnosticarea nu reprezintă întotdeauna cea mai bună abordare. Burnout-ul este o problemă complexă și serioasă, iar simptomele sale pot fi adesea similare cu ale altor afecțiuni. Prin urmare, dacă te regăsești în manifestări, îți recomand cu căldură să faci un pas suplimentar și să consulți un profesionist pentru o evaluare adecvată.

Un specialist calificat va putea să te ajute să identifici cu exactitate cauza simptomelor tale și să îți ofere un plan personalizat pentru gestionarea lor. Acest pas este esențial pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate mentală și fizică.

Totuşi, de ce expaţii sunt atât de vulnerabili la burnout?

Burnout-ul este o afecţiune din ce în ce mai întâlnită în societatea în care trăim, indiferent de jobul pe care îl ai, de relaţiile sau activităţile tale, indiferent că locuiești în ţara în care te-ai  născut şi ai crescut sau nu. 

Cu toate acestea, mutarea în altă ţară te face să fii mai vulnerabilă în fața burnout-ului. Adevărul e că majoritatea expaţilor vor fi stresaţi sau frustraţi la un moment dat pe parcursul procesului de relocare în altă ţară. 

Unii pot ajunge chiar să simtă că mutarea a fost o greşeală şi vor avea tot mai multe gânduri de întoarcere în ţară. 

Burnout-ul apare des la expaţi pe fondul obiectivelor şi aşteptărilor lor înalte. De multe ori, expaţii sunt supuşi unei presiuni incredibile. 

  • Când te muţi în altă ţară ai aşteptări de la tine – ai aşteptări să te descurci impecabil la job, printre străini, la supermarket, când mergi într-o duminică să vizitezi oraşul fără să te rătăceşti.
  • Ai aşteptări pentru că vrei să te integrezi rapid şi nu să te arate ceilalţi cu degetul. 
  • Dacă ai plecat cu familia, ai aşteptări de la tine pentru că te văd copiii şi tu trebuie să fii un model de adaptare pentru ei. 
  • Dacă ai plecat cu partenerul tău care a primit un job în străinătate, tu vrei să îi arăți că și tu ești capabilă şi să faci şi tu ceva să demonstrezi că poţi fi la acel nivel înalt, că înţelegi limba, că îţi poţi găsi acolo locul, că nu ești mai prejos.
  • A… şi să nu mai spunem de presiunea aruncată în capul expaţilor de rudele şi prietenii rămaşi în ţară. 

De cele mai multe ori, aceste simţiri sunt temporare, însă pot fi un simptom de burnout când le resimți constant. Această afecţiune apare la expaţi pe fondul frustrărilor prelungite şi a stresului din cauza mutării şi schimbărilor semnificative în viaţă. 

Un expat care suferă de burnout poate fi anxios, copleşit, iritat, fără speranţă, fără energie, iar toate acestea pot ajunge să-i afecteze viaţa. 

Vreau să mai subliniez că burnout-ul poate să apară în orice stadiu al experienţei de relocare – înainte de mutare, imediat ce ai ajuns în altă ţară sau chiar mai târziu când viaţa de expat este deja pe un anumit ritm. 

Scapă de burnout în 7 zile – Cât e adevăr şi cât e fantezie aici?

Lucrez deja cu Alina pe problema burnout-ului de mai bine de 5 luni şi a făcut progrese remarcabile pentru că e o femeie puternică şi implicată. 

Dar, am văzut recent o postare cu o promisiune irealist de îndrăzneaţă – „Scapă de burnout în 7 zile.” 

Oookey, înţeleg că trăim într-o lume pe repede înainte şi vrem să rezolvăm o problemă dureroasă „ieri”. 

Căutam pilule magice care fac totul fără ca noi să ridicăm un deget sau plătim sume consistente pentru metode care jura că ne vor schimba viaţa în 3 săptămâni, 3 zile, 3 ore sau chiar 3 minute. 

Formulările astea îţi par cunoscute?

– Devii bogat în 5 paşi simpli. 

– Eşti mai tânără de mâine.

– Obţii o viaţă fericită în 3 zile. 

– Găseşte-ţi ACUM jumătatea. 

– Îndeplineşte-ţi dorinţa instant.

Toate acestea nu sunt decât iluzii. Priveşte mai analitic şi o să realizezi că viaţa e mult mai complexă şi nuanţată. 

Nu doar ca o asemenea abordare de tratare a burnout-ului în 7 zile este irealistă, dar este şi periculoasă şi iresponsabilă. Burnout-ul este o afecţiune serioasă care apare în urma expunerii la un stres prelungit şi nu este ceva de care să poţi scăpa în doar câteva zile. 

Dacă ai fost în concediu şi ţi se pare că te-ai odihnit şi te-ai recuperat extrem de bine şi că eşti „ca nou”, cel mai probabil ceea ce ai avut tu este oboseală şi nu burnout. În cazul epuizării, recuperarea poate dura mai multe luni, poate şi un an chiar doi ani de zile, în funcţie de severitatea situaţiei. 

De ce e nevoie de atât de mult timp pentru refacere? 

Pentru că funcţiile cognitive ale individului sunt sever afectate şi e nevoie de o perioadă de refacere şi aşezare. Când ai o fractură, nu te poţi aştepta ca osul să-şi revină în câteva zile, ci e nevoie să stai mai mult timp cu membrul în gips. 

Dacă suferi de burnout, pot spune că porţi un gips invizibil, dar e un gips care îţi susţine şi vindecă cu blândeţe şi paşi siguri funcţiile cognitive afectate. 

Diferenţierea între oboseală şi burnout este esenţială

Dacă tu te grăbeşti să te tratezi după ureche sau să bei un cocktail energizant care să-ţi redea vigurozitatea în timp scurt, cel mai mare risc este că dacă tu de fapt sufereai de burnout şi nu de oboseală, o să te afunzi mai tare în epuizare şi astfel riști sa ajungi în depresie. 

Iar de acolo drumul de vindecare este şi mai provocator. 

Așa că, sfatul meu este să nu te grăbeşti spre metode fanteziste cu acţiune ultra rapidă fără să cunoşti efectele secundare. 

Este mai înţelept să tratezi afecţiunea cu simţ de răspundere, să-ţi iei timp să ajungi la rădăcina ei şi pas cu pas, să mergi sigur spre vindecare. Doar în acest fel vei reuşi să te scuturi zdravăn de burnout, să te bucuri din nou de fiecare milisecundă din viaţa ta şi să simţi că trăieşti cu adevărat, că viaţa ta îţi aparţine şi că ai puterea incredibilă de a face o mulţime de lucruri valoroase. 

Crede-mă, merită din plin să o iei pe calea mai lungă, dar cu destinaţie sigură, decât să apuci pe o scurtătură pe unde ai putea să te rătăceşti şi mai tare şi unde ai putea să te pricopseşti cu mai multe răni greu de vindecat.

Când fugi de suferinţă şi vrei să obţii ceva uşor şi fără efort, rişti să ajungi rapid la dezamăgire şi frustrare. Dorinţa mea nu este să hrănesc fantezii, ci aş vrea ca împreună să ne uităm mai atent la realitate şi să luăm decizii asumate. 

Orice expat care suferă de burnout are nevoie de claritate, iar claritatea vine după acceptarea imperfecţiunii din jurul nostru. 

Mic instrumentar pentru gestionarea burnout-ului

Este mai uşor să mergi pas cu pas şi să construieşti un fundament solid pentru viitor, dacă ai în vedere următoarele lucruri pentru a evita burnout-ul:

  • Re-evaluează-ţi obiectivele. Asigură-te că obiectivele pe care le ai sunt cele pe care vrei într-adevăr să le îndeplineşti, nu cele pe care te simţi obligat să le atingi. Şi gândeşte aşa: îndeplineşte-ţi obiectivele pe rând. 
  • Încetineşte. Te simţi copleşită? Opreşte-te şi fă un pas înapoi. Nu subestima niciodată importanța îngrijirii de propria ta persoană. 
  • Acceptă ceea ce simţi. Recunoaşte sentimentele care îţi provoacă disconfort şi dacă acestea sunt un semnal că ai mers dincolo de limitele tale şi că trebuie să schimbi ceva. 
  • Nu te supraîncărca. Oare ai pus presiuni nerealiste asupra ta? Dacă e aşa, propune-ţi să-ţi reiei controlul asupra vieţii tale şi să o reorganizezi pas cu pas. 
  • Ai grijă de tine. Când spun asta mă refer la faptul că este important să-ţi asculţi corpul şi mintea. Dacă te simţi epuizată şi copleşită de tot ce ţi se întâmplă, înseamnă că e timpul să-ţi iei o pauză, să-ţi evaluezi starea, obiectivele şi să-ţi prioritizezi nevoile.
  • Fii blândă cu tine. Este perfect normal să mai ai câte o zi sau o săptămână proastă, mai ales dacă eşti un expat care încearcă să se adapteze cât mai bine şi cât mai rapid în străinătate. Ca expat, s-ar putea să te regăseşti deseori în momente extrem de frustrante, dar pe de altă parte cu siguranţă vei experimenta şi momente extrem de fericite. Poate că sunt zile când îţi vine să te urci în avion şi să te întorci acasă. Dar, ori de câte ori simţi că nu mai poţi, aşează-te şi analizează. Poate îţi vei da seama că eşti în locul potrivit – da, da, locul ăla perfect care îţi poate da aripi să creşti şi să-ţi atingi obiectivele. 
  • Identifică factorii de stres. Există ceva la birou care îţi dă o stare negativă? Te deranjează că nu stăpâneşti foarte bine limba? Identifică aceşti factori de stres pentru tine şi apoi vezi ce poţi controla şi ce nu stă în puterea ta să schimbi. 

Spune-mi cât de înalte sunt aspiraţiile tale şi-ţi spun cât de predispusă eşti la burnout

Există o întreagă artă a stabilirii obiectivelor, iar dacă porneşti cu o strategie proastă ai toate şansele de nereuşită. Când te muţi într-o ţară nouă, ca expat ai tendinţa să-ţi setezi nişte obiective foarte mari, ai aspiraţii foarte sus. 

Tu singură îţi ridici ștacheta şi nu îţi dai seama că acest lucru te poate duce la burnout. 

Societatea noastră apreciază individul cu aspiraţii înalte, muncitor şi care se consuma şi dă totul pentru reuşită. Această calitate este văzută ca plină de ambiţie, perseverenţă, seriozitate, angajament, încredere. 

Iar un expat cu aspiraţii înalte nu va lăsa ca nimic să intervină în calea realizării obiectivelor sale sus-puse… uneori va trece chiar şi peste bunăstarea sa în cursa pentru îndeplinirea obiectivelor, uitând să pună limite.

Însă, continuând să depăşească aşteptările nerealiste pe care şi le-a setat şi să experimenteze din plin stresul din cauza asumării prea multor riscuri, va risca enorm să intre în burnout. Și probabil că aici te regăsești și tu.

Alina îmi spunea că nu îşi permite să dea greş. Dar, a da greş este un lucru foarte subiectiv. 

De fapt, ce înseamnă să dai greş?

  • Să nu-ţi atingi aşteptările?
  • Să nu-ţi îndeplineşti obiectivele?
  • Să nu fii iubită?
  • Să nu primeşti respect?
  • Să nu dezamăgeşti aşteptările altora?

Indiferent care ar fi răspunsul tău (sau poate că le-ai bifat chiar pe toate), îţi dai seama că nimic nu merită să-ţi pui în pericol sănătatea fizică şi mentală, familia şi relaţiile? Nimic din toate acestea nu merită stresul susţinut şi constant de a încerca să realizezi totul tot timpul. 

Sunt expaţi atât de ambiţioşi, mulţi din ei femei de succes, oameni extraordinari, care trăiesc zilnic sub sabia Excelenţei. În spatele carierelor de succes şi a vieţilor sociale foarte active, în spatele celor care afişează curaj, perfecţiune şi încredere sunt deseori oameni care se pierd pe ei înşişi. 

Foarte des îşi sacrifică relaţiile şi sănătatea fizică şi psihică pentru a rămâne la înălţime. Crezi că merită?

Ştiu că foarte mulţi expaţi se vor regăsi în povestea Alinei. Ea a avut norocul să recunoască ameninţarea epuizării înainte ca acesta să o ardă de tot şi m-a contactat să lucrăm împreună pentru a găsi o cale sănătoasă spre claritate şi echilibru. 

Uite câteva repere din modul de lucru pe problema burnout-ului Alinei: 

  1. Prima dată am identificat CE VREA ea şi cum a visat ea că va fi. 
  2. Apoi, am ajutat-o să facă diferenţa între ceea ce făcea pentru ea însăşi, respectiv ceea ce făcea pentru a fi altora pe plac. 
  3. După aceea, am ajutat-o să-şi stabilească limite. 
  4. Am lucrat cu Alina pentru a-şi dezvolta un set de tehnici eficiente de gestionare a stresului.
  5. Apoi şi-a stabilit nişte priorităţi. Şi-a dat seama că deşi locuia în Franța de aproape 1 an, nu vizitase niciodată 1 muzeu, cu toate că acesta era unul din visurile sale din copilărie sa ajungă la Versailles. 
  6. A învățat să își acorde mai mult timp pentru relațiile personale și să își construiască un cerc de prieteni.
  7. Alina și-a dezvoltat obiceiuri sănătoase de auto-îngrijire, inclusiv un program regulat de exerciții fizice și o alimentație echilibrată.
  8. Am ajuns în stadiul în care putea să discearnă foarte bine care sunt obiectivele ei şi cum să le prioritizeze. 
  9. Acum Alina îşi trăieşte viaţa în Franţa aşa cum îşi doreşte şi este în control – are control asupra vieţii sale, ştie să ia cele mai bune decizii şi poate prelua cu uşurinţă controlul asupra lucrurilor care pot fi controlate de ea fără să simtă constant că nu face îndeajuns, că nimic nu face bine, că e ceva greșit cu ea.

Dacă şi tu ai nevoie de ajutor, sunt aici pentru tine

Nu lăsa timpul să treacă privindu-ți viaţa cum curge pe o scenă la care te uiţi din public. 

Preia frâiele vieţii tale de expat şi bucură-te de fiecare clipă de pe scena vieţii tale, făcând lucrurile să se întâmple în ritmul tău, pentru binele tău fizic, psihic şi mental. 

Fii personajul principal din viaţa ta aşa cum te simţi tu bine, fără să te chinui permanent să fii impecabilă în ochii celorlalţi. Nu lăsa aşteptările şi visurile celorlalţi să-ţi conducă viaţa. 

Am o veste mare pentru tine: poţi face toate acestea! 

Iar eu pot fi alături de tine să te ghidez aşa cum ai nevoie. 

Doar contactează-mă, eu te aştept să trecem împreună de partea cealaltă a burnout-ului!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top